+382 69 986 295 / +382 67 518 164

info@svetioniknekretnine.com

2 Ukrasite biljkama moderni enterijer

9 sjajnih trikova za dekoraciju enterijera biljkama

Postoje male stvari kojima možete da napravite velike promene u domu. Pravilan odabir biljaka učiniće vaš prostor potpuno drugačijim, a mi vam dajemo nekoliko predloga iz hortikulture za neobičnu dekoraciju enterijera.

1. Trik sa ogledalima

Imajte na umu jedan trik ako želite da povećate dekorativni efekat vašeg biljaka – upotreba ogledala! Kojim god biljkama da planirate da ukrasite prostor, višestruka ogledala svojim površinam će reflektovati više elemenata zelenila u prostoru. Detalji će biti akcentovaniji bez zauzimanja dodatnog prostora. Naročito je zanimljivo ako dodate okrugle elemente kao što je staklena činija ili vazna u obliku kugle, koje omekšavaju prostor i preko svoje površine povećavaju dimenzije.

 1_ Ukrasite biljkama moderni enterijer

2. Delić prirode u malom pakovanju

Kaktusi u okruženju stvaraju lepe geometrijske oblike, a fenomenalan efekat ćete postići ako pomoću njih napravite pejzaž. Tako ćete biljkama zasađenim u samo jednoj posudi uneti delić prirode u svoj dom. Kaktusi se gaje vrlo jednostavno, treba im dovoljno svetlosti i prija im. Pesak i kamenčiće iskoristite za dekoraciju, a odaberite i razne vrste kaktusa koje će cvetati i dugo zadržati cvet koji će krasiti vaš dom. Mini bašte predstavljaju pravo remek delo, a možete iskoristiti i figurice poput kućice, napraviti stazice od šljunka, a oni veštiji u ovoj bašti mogu zasaditi i malo drvo koje će gajiti kao bonsai.

 2_Ukrasite biljkama moderni enterijer

3. Uparite biljke i dekoraciju

Sitnice mogu vrlo lepo ukrastiti dom, pa posebnu pažnju posvetite saksijama i vaznama u kojima držite cveće i biljke. Interesantno će biti ako na okvir prozora stavite dve saksije u obliku vazne, kao na slici. Ako želite da privučete radoznale poglede, ukrasite prostor neobičnim cvećem, poput tzv. kupus cvet jer će njegovi tamozeleni sivkasti listovi dati zanimljiv kontrast belim enterijerima. Odaberite svoju neobičnu kombinaciju.

 3_Ukrasite biljkama moderni enterijer

4. Terarijum je čudo

Sami vrlo jednostavno možete da napravite i terarijume – male ekosisteme. O načinu na koji se prave terarijumi pisali smo ranije, a jedno je sigurno – ovo je najlakši način da gajite biljke bez ikakve potrebe za stalnom negom. Deluju vrlo dekorativno i lepo i u minimalističkim enterijerima su posebno upečatljivi – svakodnevno svedoče o tome kako je priroda moćna.

 4_Ukrasite biljkama moderni enterijer

5. Ukusno začinsko bilje

U užurbanim gradovima ljudi su potpuno odvojeni od prirode, a jedini način da okusite biljku koju ste sami gajili je da je posadite u svojoj kuhinji. O detaljnim savetima za gajenje začinskog bilja smo već pisali, a potrebno vam je da odvojite mali kutak u svojoj kuhinji ili na terasi, odaberete omiljene biljke i posudu u kojoj ćete ih gajiti.

 5_Ukrasite biljkama moderni enterijer(1)

6. Neverovatan pogled na citruse

U elegantnim minimalističkim prostorima koji, naročito tokom zime, deluju hladno učinite potpuno nešto nesvakidašnje – gajite drvo na kome će rasti limunovi, mandarine ili pomorandže. Tokom turobnih zimskih dana zeleno lišće i živopisni plodovi citrusa uneće vedrinu i mediteranski duh i osvežiti prostor. Savete za gajenje citrusa već smo podelili sa vama.

 6_Ukrasite biljkama moderni enterijer

7. Malo drvo u sred enterijera

Gajenje bonsaija je savršen način da tokom čitavog života svakodnevno negujete jedno drvo koje će biti uz vas. Osim vizuelnog efekta u enterijeru koji je neprocenljiv, gajenjem bonsaija vežbaćete mir i posvećenost jednom minijaturnom projektu. Pogledajte neke od najlepših vrsta bonsaija koje možete gajiti.

 7_Ukrasite biljkama moderni enterijer

8. Bašte koje rastu u vis

Suočavanje sa manjkom životnog prostora u modernim gradovima izrodilo je potrebu za dizajniranjem različitih vertikalnih bašta. U njih možete zasaditi različite ukrasne i začinske biljke, a za to će vam biti potrebna stabilna vertikalna površina, najbolje na terasi ili u kuhinjskom prostoru. Pogledajte neke od najlepših vertikalnih bašti.

 8_Ukrasite biljkama moderni enterijer

9. Cvet na plafonu

Vazne i saksije više nisu sporedni predmeti, danas ih dizajneri posebno osmišljavaju, a neki sui m mesto našli čak i na plafonu. Ako želite da svojim ukućanima i gostima privučete pažnju cvećem koje visi sa plafona, viseće vazne su idealan način. Pustite mašti na volju i poigrajte se svetnim aranžmanima.

9_Ukrasite biljkama moderni enterijer(1)Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE