Predstavljamo vam nejlepših deset ovogodišnjih jelki iz čitavog sveta. Svaka odiše drugačijim duhom i svaka simbolizuje lepotu zemlje u kojoj se nalazi. Preuzeto sa: kucastil.rs

1. Bazel, Švajcarska

Ono što ovu božićnu jelku čini još lepšom je njena lokacija, budući da se nalazi ispod dvorane Messe Basel. Tokom aprila, arhitekte iz Hercoga i de Morona su sagradili tri dodatne dvorane u okviru poznate galerije. Spoljašnjost deluje podseća na pletenu korpu, što daje svojevrsni oreol ovoj lepoj svetlucavoj jelki.

Bazel, Švajcarska

2. Kuala Lumpur, Malezija

Iako vremenske prilike svakako neće podariti Kuala Lumpuru Božić sa snegom, to ne znači da se u zemlji ne oseća božićna groznica. Šoping centri širom Malezije su ukrašeni božićnim svetlima, dok ni Kuala Lumpru, sa velikim ekranom na kome je božićna jelka, ne zaostaje.

Top 10 boºiånih jelki iz celog sveta_Kuala Lumpur

3. London, Engleska

Božićna jelka na Trafalgar skveru sa sigurnošću obavlja svoj posao ukrašavanja prestonice Engleske tokom decembra. Počevši od 1947. godine, Norveška svake godine daruje jelku, kao znak zahvalnosti Britaniji za savezništvo tokom Drugog svetskog rata.

London, Engleska

4. Madrid, Španija

Ogromna svetleća jelka u centru Madrida ukrašena je zlatnom i crvenom bojom, tradicionalnim španskim bojama. Svetleće sve do 6. januara, kada Španci slave Sveta tri mudraca (Dia De Los Reyes Magos), kada se razmenjuju pokloni i obeležava poslednji dan Božića.

Novogodišnja jelka, Madrid

5. Njujork, Sjedinjenje Američke Države

Ne treba da čudi što je jelka u Rokfelerovom centru u Njujorku turistička atrakcija sama po sebi. Sa zvezdom napavljenom od 25 000 Svarovski kristala, ova jelka obasjava grad koji nikad ne spava – čineći ga jednim od najsvečanijih mesta za proslavu Božića na čitavom svetu.

Njujork, Sjedinjenje Američke Države

6. Pariz, Francuska

Ove godine, Pariz poseduje prilično neobično jelku  – postavljenu naopako. Impresivna jelka se nalazi u galeriji Lafajet, presijava se iz purpurne u plavu i viseći sa plafona, prolazi kroz 4 sprata.

Novogodišnja jelka, Pariz

7. Prag, Češka

Ogromna božićna jelka se nalazi u centru pijace, gde se održava najveća božićna pijaca u celom Pragu.

Prag, Češka

8. Rio de Žaneiro, Brazil

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveća božićna jelka koja pluta može se naći u Rio de Žaneiru, prestonici Brazila. Ova 85 metara visoka jelka, ostaće na laguni Rodrigo de Freitas do 6. januara.

Rio, Brazil

9. Tokio, Japan

Ovog decembra, juvelirnica „Tanaka Kikinzoku“ izlaže jednu od najskupljih jelki na svetu, vrednu 2.56 miliona dolara. Ova jelka, teška 31 kg, sačinjena je od platinumskih ploča i prekrivena junacima iz diznijevog animiranog filma „Zaleđeno kraljevstvo“ (Frozen).

Novogodišnja jelka, Japan

10. Vašington, Sjedinjenje Američke Države

Četvrtog decembra, Barak Obama je sa svojom porodicom uključio svetla na Nacionalnoj božićnoj jelki, koja se nalazi u predstavništvu nacionalnih parkova. Zelena i crvena boja jelke je digitalno obrađena i poboljšana, dok se šara kontroliše kompjuterima.

Vašington, Sjedinjenje Američke Države