7

Uredite svoj dom u Feng Shui stilu

Otarasite se nepotrebnih stvari
Unesite svežu energiju u svoj dom. Širom raskrilite prozore, okrečite zidove i pospremite ormare. Pročitajte ovaj članak i saznajte kako da, u samo nekoliko koraka, osvežite svoj stan i u njemu stvorite energetski balans u skladu sa Feng Shui principima.


1Otvorite sve i vetrite!
Prvo pravilo kaže: otvorite sve prozore i vrata i dobro provetrite prostorije. Novu energiju ćete uneti u stan i ako okrečite zidove, provetrite svu odeću i zatim je vratite nazad u ormare, koje takođe prethodno treba da provetrite.


Pospremite ormar2
Pregledajte garderobu i konačno se otarasite svega što “ne liči na vas” u bilo kom smislu – energetski, po bojama, dezenima i slično …
Ukoliko zaista ne možete da se odvojite od nekih komada garderobe, sačuvajte ih za neki period koji će biti pogodniji za njih, na primer sezonu u kojoj će vam biti neophodna baš određena boja. U međuvremenu ih lepo spakujte, kako se ne bi oštetili.


gallery-pic-18Ukoliko zaista ne možete da se odvojite od nekih komada garderobe, sačuvajte ih za neki period koji će biti pogodniji za njih, na primer sezonu u kojoj će vam biti neophodna baš određena boja. U međuvremenu ih lepo spakujte, kako se ne bi oštetili.
Proverite koliko odeće će vam, nakon spremanja, ostati prostora u ormaru. Bolje je i da imate manje odeće, ali da je to samo ona odeća koju volite da nosite, nego da imate ormare pune stvari koje vam ne rešavaju svakodnevno pitanje – šta obući.


Popravite sve što ne radi4
Promenite ramove za slike, popravite slomljene ručke, podmažite vrata i prozore koji škripe, česme koje cure i kaplju, jer voda koja kaplje, po Feng Shui, čini da iz kuće otiče energija i sve ono što je dobro. Na koju oblast života se to odnosi, zavisi od toga u kojoj prostoriji je problematična česma. Samo je pitanje da li ovakav kvar utiče na ljubav, novac, posao, prijateljstva, rodbinske veze…

 


Osvežite boje zidova6

Kada se odlučite na krečenje, potrudite se da boje koje ćete upotrebiti budu što je moguće prirodnije. Boje pre svega treba da budu propustljive za vodu i vazduh, jer to pomaže da vaši zidovi zadrže prirodnu vlažnost materijala od kog su načinjeni.

 

 


7U dnevnoj i spavaćoj sobi trebalo bi izbegavati boje koje nisu propustljive, pa čak i one koje su polu propustljive, poput recimo lateksa. Ovakve boje su posebno nepogodne za stanove koji su novi ili su vlažni, jer će zidovima trebati mnogo duže vreme da se osuše. Sporo sušenje dovodi do dugotrajno vlažnih zidova, što kod osetljivih ljudi može uticati čak i da spavaju lošije.

 


Koje boje najbolje odgovaraju pojedinim prostorijama

U svakom slučaju je poželjno da se odlučite za pastelne nijanse. Mnogi Feng Shui priručnici savetuju sledeće boje:

  • Mesta predviđena za igru treba da budu narandžasta,
  • Radna soba treba da bude žuta,
  • Zid iznad kreveta plav,
  • Spavaća soba ljubičasta,
  • Kupatilo plavo ili zeleno,
  • Trpezarija treba da bude crvena (ukoliko želite da jedete mnogo ili previše), ali može da bude i žuta ili narandžasta, jer te boje ulivaju optimizam.
  • Ne zaboravite da boje uvek treba uskladiti sa namenom prostorije, ali takođe treba povesti računa i o tome ko će najviše boraviti u toj prostoriji i koje su njegove individualne sklonosti.

Naveli smo vam samo neke mogućnosti, a sami ćete ih najbolje prilagoditi sebi i vrstama energije koje su potrebne u konkretnim prostorijama u vašem domu.

This slideshow requires JavaScript.