kupatilo trendovi 2013 uredjenje enterijer 111

Vodeci trendovi u uredjenju kupatila

Kupatila su odavno prestala da služe isključivo svojoj funkciji, pa su danas simbol udobnosti i luksuza, male oaze mira i relaksacije. Njihovom uređenju stoga pristupamo s velikom pažnjom… Preuzeto sa: mojenterijer.rs

Osnove uređenja

Uređenje kupatila za mnoge predstavlja najzanimljiviji deo pri dekoraciji doma. Dok je njegov izgled ne tako davno zavisio od odluke vašeg vodoinstalatera, danas postoji mnoštvo opcija uređenja između kojih možemo birati, zavisno od budžeta i prioriteta. Naglasak se pomerio sa čiste održivosti i funkcionalnosti, na personalizaciju i udobnu atmosferu samog prostora. Kupatilo tako mnogima predstavlja utočište u koje mogu pobeći na kraju napornog dana i posvetiti se samo sebi.

Zbog toga se u uređenje kupatila uloži najviše vremena, truda i naravno, materijalnih sredstava. Ipak, dobro uređeno kupatilo predstavlja dugoročno ulaganje, s obzirom da njegov izgled nećete menjati tako često, kao što je to slučaj s ostalim prostorijama.

Novine u uređenju kupatila

Danas su sve popularniji veliki i prostrani prostori, koji uz klasične sanitarije sadrže i nameštaj, tekstile i visoku tehnologiju. Takođe, kupatilo danas uključuje i sve više privatnih prostora, poput ograđenog dela za presvlačenje ili posebnog dela za šminkanje. Ipak, tajna dobro uređenog kupatila nalazi se u malim luksuznim detaljima, bilo da se radi o poboljšanoj funkcionalnosti kroz ugrađenu visoku tehnologiju, ili o čistoj estetici kroz pažljivo odabrane ukrasne komade.

Kako je cilj današnjeg društva povećati ekološku svest, tako su sve popularnija i pametna rešenja u uređenju kupatila. Toaleti s dvojnim ispiranjem koji štede vodu zamenili su staromodne vodokotliće, dok se kao najnoviji trend nametnulo recikliranje vode iz tuševa.

Sanitarna oprema dobila je nove, ponekad zapanjujuće oblike. Klasične umivaonike zamenio je neobičan dizajn – uz već popularne ravne, jednostavne linije kvadratnih umivaonika, dolaze nam i asimetrični, zakrivljeni, pljosnati, valoviti ili umivaonici u boji.

Ukoliko imate priliku i mogućnosti, preporučujemo vam uvođenje podnog grejanja, koje će takođe pozitivno delovati i na vaše zdravlje. Vrlo zanimljiv detalj koji se definitivno pokazao kao vodeći trend jesu mali, ugrađeni frižideri. Iako se na prvi pogled čini neprikladnim, rashlađeni prostori su idealno mesto na kojem bi trebalo držati lakove za nokte, određene lekove, ali i organske kozmetičke proizvode.

Trendovi uređenja kupatila za 2014.

Što se tiče uređenja kupatila, istakla su se tri vodeća trenda.

Najpopularniji od njih je dizajn inspirisan spa centrima, koji odiše luksuzom, urednošću, vrhunskom funkcionalnošću i naravno, čistom estetikom. Glavni cilj takvog dizajna je okružiti se prirodom, u čemu će vam pomoći odabir pločica u teksturama prirodnih materijala i umirujućih, zemljanih boja. Kamen i drvo tako čine najpopularnije materijale, dok ćete možda najbolji utisak ostvariti pločicama od bambusa. Usprkos neutralnim tonovima, sve su popularnije i pločice sa ručno oslikanim motivima. Najnoviji trend je dizajn inspirisan tradicionalnim japanskim ilustracijama, kojim dominiraju detalji poput roze trešnjinog cveta i zelenih slavuja na petrolej-plavoj podlozi.

Ukoliko imate veliki prostor na raspolaganju, opcije za ličnu wellness oazu su mnogobrojne. Najbolje je uložiti u dobru kadu ili tuš, glavne delove kupatila zaslužne za vašu relaksaciju. Tako su danas vrlo traženi veliki, walk-in tuševi, sa ugrađenim masažerima, parom, kontrolom temperature i audio sistemom. Klasične masažne kade i dalje ne gube na popularnosti.

Spa atmosferu ostvarićete i tapaciranim ležaljkama, stilizovanim drvenim ormarima i obavezno prigušenom rasvetom. Vrlo je važno zatvoriti ormariće kako bi se zadržao utisak urednosti i čistih linija.

Drugi trend u uređenju kupatila je industrijski stil, kojim dominiraju uzorci sirovog betona, metala i kamena. Kod ovog minimalističkog dizajna najbitniji su detalji, poput drški za ormare ili okvira za ogledalo u toploj boji bronze, koja će uneti dašak topline u otmen, ali hladan izgled kupatila.

Različiti materijali stvaraju različite efekte, koje percipiramo ne samo čulom vida, već i dodira, što daje jednu novu dimenziju kupatilu.

Poslednji trend uređenja kupatila se odnosi na tradicionalan, pomalo vintage stil u duhu viktorijanskog doba. U ovom slučaju potrebno je paziti na izbor materijala i izbegavati sintetičke materijale, poput plastike, kako biste održali autentičnost. Kamen, drvo, mermer, cigle i keramika će se idealno uklopiti u vaše vintage kupatilo. I kod ovog stila tajna je u detaljima – antikne slavine i ručke na ormarićima, velika ogledala s impresivnim okvirima, pa čak i porodični portreti ili umetnička djela. Ipak, najbitniji je izbor same kade – u ovom slučaju preferiraju se velike, samostojeće kade, smeštene na sredini kupatila. Od boja dominiraju bela, bež, siva, tamno plava i zlatna, dok su i tapete prošarane ornamentima čest izbor za ovakav dizajn kupatila.

Ormarići za kozmetiku

Bez obzira na stil koji izaberete, najčešći problem pri uređenju je pitanje smeštaja raznovrsnih kozmetičkih potrepština. Ormarići za kozmetiku vrlo su važni za celokupan dizajn prostora i potrebno ih je dobro osmisliti i oblikovati u skladu s ostatkom kupatila. Izbegavajte velike, duboke ormare, i umesto njih odaberite manje, sa puno pregrada, vertikalne police za peškire ili čak police u obliku kocke, kako bi vam sve bilo na dohvat ruke.

U malim prostorima, taj problem je pogotovo izražen. Kod malih kupatila ormariće možemo smestiti iza ogledala, ispod umivaonika, ili na deo slobodnog zida. U tom slučaju najbolje ga je postaviti vertikalno, uvis, što je više moguće. Ako je kupatilo malo i mračno, neka ormarići budu izrađeni u visokom sjaju ili sa ogledalima na vratima.

Pri uređenju kupatila najbitnije je znati šta želite da postignete, pronaći inspiraciju i uneti malo strasti u ovaj proces. Ukoliko imate ograničen budžet, željeni izgled najbolje ćete postići glamuroznim detaljima, poput kristalnog lustera, koji će uneti dašak elegancije u u vaše kupatilo.

This slideshow requires JavaScript.